Jak przygotować obłędne w smaku spaghetti bolognese?

spaghetti z sosem pomidorowym i ziołami

Któż z nas nie lubi spaghetti? Na pewno warto przygotować spaghetti bolognese, tym bardziej że spaghetti z mięsem mielonym smakuje naprawdę obłędnie, a do tego łatwo je zrobić. Dziś podpowiemy, jak.

Jak przygotować spaghetti bolognese?

Jeżeli chcecie przygotować naprawdę smaczne spaghetii bolognese, to pamiętajcie, by używać tylko i wyłącznie składników najwyższej jakości. W tym przepisie należy użyć wołowiny. Najlepiej ją zmielić. Polecamy Wam antrykot bądź szponder wołowy. Możecie ewentualnie wykorzystać karkówkę czy łopatkę. Ważne jest to, by mięso nie było zbyt chude. Należy również zastosować makaron bez dodatku jaj. Jeżeli macie czas, to możecie jeszcze przygotować pastę pomidorową, a jeżeli nie, to sprawdzi się zwykła passatę albo koncentrat pomidorowy. 

Proste spaghetti bolognese krok po kroku

Skoro wiecie, jakie składniki są niezbędne, to czas przejść do przygotowania. Zaraz przedstawimy Wam prosty przepis na spaghetii bolognese. Na oliwie z oliwek smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dorzucamy pół kilograma mięsa mielonego wołowego. Aby nie powstały grudki, najlepiej delikatnie ugniatać je widelcem. Mięso przesmażamy przez ok. 10 minut, następnie dolewamy 300 ml wody i dodajemy koncentrat bądź passatę pomidorową, najlepiej ok. 100 ml. Ponownie wszystkie składniki mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al dente i nasz posiłek jest już gotowy.   

Jak przygotować domową passatę?

Jeżeli chcecie, by Wasz sos był jeszcze smaczniejszy, to możecie samodzielnie przygotować passatę pomidorową. Najlepiej wybrać słodką odmianę pomidorów. Około 1,5 kg pieczemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągamy pomidory i czekamy aż wystygną. Gdy są jeszcze lekko ciepłe, można od razu przejść do usunięcia skórki. Przekładamy pomidory na rozgrzaną oliwę z oliwek. Potrzebujemy 3 do 4 łyżek. Następnie dodajemy 4 wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół szklanki wody. Całość doprawiamy bazylią, solą oraz ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Jeżeli chcecie poznać prosty przepis na spaghetti bolognese, wejdźcie na stronę: zioloweherbaty.pl.      


Porady

Powiązane artykuły